“Sansevieria”

Hooggevoelige kinderen opvoeden…

Het weer buiten weerspiegelt soms de ‘staat van zijn’ in huis. Er kunnen plaatselijke buien ontstaan in een huis met adolescenten… hoe ga je daar nou toch mee om?! Hoe kan je in het midden van een orkaan blijven staan terwijl je gezinsleden om je heen razen? In ons gezin heb mij voorgenomen dat ik op dat moment een kamerplant ben. Een ‘Sansevieria’ wel te verstaan; eentje die giftige stoffen omzet in zuurstof, eentje die ‘de lucht klaart’ zullen we maar zeggen.

Stel je voor dat jouw allerliefste zijdezachte wangetjes baby, die zo heerlijk ruikt, de middelbare schoolleeftijd heeft bereikt en inmiddels een veel grotere woordenschat heeft opgebouwd dan “Je bent de allerliefste mamma van de hele wereld”… Sterker nog; hij of zij weet precies datgene te zeggen waardoor binnen 1 seconde al jouw haren recht overeind gaan staan…Dat moment, die tweede seconde, dan denk ik…Sansevieria! Mijn man helpt mij er zelfs bij zodra hij de kleur van mijn ogen ziet veranderen. Ter plekke veranderen wij in kamerplanten. Zó rustgevend! Een plant kan tenslotte niet praten, dus daar hoef je je niet meer druk over te maken.

Wat betekent het nou echt, die woorden die uit dat schattige kind van je komen? Wat we denken te zien aan gedrag is vaak meer wat we zelf denken, dan wat we echt zien. Waarom raken die woorden mij? Zijn het oordelen, interpretaties of overtuigingen? Dat is interessant om even met aandacht naar te kijken. Bewust kijken, voelen en observeren hoe je zou willen reageren voordat je het echt doet. Je moet het even oefenen maar al doende leert men. En het werkt echt! Emoties zijn net als het weer; het trekt voorbij. Voordat je het weet krijg je een dikke knuffel en is de bui weer over.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *