Is mijn baby/peuter hoogbegaafd?

Ontwikkelingsvoorsprong te signaleren bij baby/peuter:

Je kind is erg nieuwsgierig, heeft weinig behoefte aan slaap, is snel gefrustreerd als iets niet lukt, observeert en analyseert alvorens tot handelen over te gaan, heeft een snelle taalontwikkeling, heeft problemen met samen spelen omdat het andere speelgewoonten heeft, zoekt veel contact met oudere kinderen of volwassenen, heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en kijkt ernaar uit om naar de basisschool te gaan.

Herken je jouw kind in de bovenstaande beschrijving? Dan is de kans groot dat jouw kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft.

Als het kind geen uitdaging op eigen niveau aangeboden krijgt is de kans groot dat het kind met zijn/haar gedrag laat blijken dat een bepaalde behoefte van hem/haar niet gezien wordt. Frustraties worden dan vaak thuis geventileerd in de vorm van boosheid. Er kan sprake zijn van leerhonger, behoefte aan autonomie, te weinig uitleg gekregen hebben of sociale ongelijkheid qua ontwikkeling in de groep.

Het eerste wat het kind vaak aangeeft is dat de kinderen in de klas stom zijn en dat de juf hem/haar niet begrijpt. Neem het kind serieus en ga het gesprek aan met de leiding van de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of de juf op school om faalangst en onderpresteren te voorkomen. Kinderen maken vaak uit zichzelf een keuze of ze zich gaan aanpassen aan de kennisleeftijd of aan de emotionele leeftijd van de groepsgenoten. Laten we ervoor zorgen dat het kind deze keuze niet hoeft te maken. Laten we zorgen dat het kind zichzelf mag zijn en laten we samen op zoek gaan naar de talenten die het kind in zich heeft.

Ik begeleid jullie gezin hier graag bij. Bel of mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij jullie thuis of in mijn praktijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *