Negatief gedrag is aandacht vragen op zijns-niveau!

Kinderen die uitdagend gedrag vertonen hebben niet de intentie om vervelend te zijn. Ze laten hiermee zien dat ze op zijns-niveau niet gezien of gehoord worden. Geef ze uitdaging op niveau waardoor ze zich niet meer vervelen. Ze vragen eigenlijk om gepersonaliseerd onderwijs. Als daarin tegemoet gekomen wordt, zal hun negatieve gedrag als sneeuw voor de zon verdwijnen en komt er een stralend kind tevoorschijn.

Wij zijn als volwassenen bij negatief gedrag als eerste vaak geneigd om te reageren vanuit ons eigen emotionele verleden. Het gedrag van het kind doet iets met jou als leerkracht of als ouder qua emotie. Je voelt irritatie, boosheid of woede opkomen. “Wat raakt, dat haakt!” Hierdoor weet je dus dat je later nog naar je eigen oude pijnpunten mag kijken. Durf in te zien dat jouw eigen pijn jouw zicht op de situatie beperkt. Parkeer deze emotie even voor jezelf en probeer je te verplaatsen in de ander. Waarin voelt dit kind zich op dit moment niet gezien of gehoord?

Ga vervolgens een gesprek aan op zijns-niveau. Waarbij je een “ik” boodschap geeft; “Ik zie je dit of dat doen of ik hoor je dit of dat zeggen. Wat wil je mij of die ander eigenlijk duidelijk maken?Laten we samen kijken of we hier woorden aan kunnen geven!” Omdat we hier praten over emoties, vraag je vervolgens naar gevoel:”Hoe voel je je?” Hiermee krijg je het gesprek op gang zonder dat je je verliest in een wirwar van emoties.

Weet je van jezelf dat praten over gevoelens voor jou ook moeilijk of een uitdaging is, vraag hier dan hulp bij. Als kindercoach maak ik deze vertaalslag tussen het kind en de ouder of leerkracht. Voel je welkom om contact met mij op te nemen. #kindercoachhoorn #bewustwording #gepersonaliseerdonderwijs #gezienwillenworden #uitdagendgedragindeklas #negatiefgedrag #gripopdegroep #onderwijsopzijnsniveau #vernieuwendonderwijs #21stcenturyskills #hbonderwijsindeklas #uitdagendonderwijs #emotieregulatie #executievevaardigheden #hoogintelligent #hoogbegaafd #zijnsnivo #zijnsniveau #hooggevoelig #harmonieindeklas #harmonieinhuis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *