Omgaan met woede

De laatste tijd zie ik meer woede bij mensen naar buiten komen op TV, in de krant op social media etc. Het is opgeslagen spanning in een lichaam wat eruit wil. Onverwerkte oude stress die vastgehouden is. Je voelt je benadeeld of bedreigd, je wordt getriggerd door iets en je ontsteekt in woede. Achteraf voel je je er waarschijnlijk rot over en heb je spijt van je daden of je woorden.

Woede onderdrukken is slecht voor je gezondheid en je gaat de negatieve emoties er niet minder door voelen. Je voelt daarentegen wel minder positieve emoties. Dat blijkt dus ook niet helpend. De mensen die dichtbij je staan merken je ingehouden woede ook bewust of onbewust op. Wat ook niet goed is voor hun gezondheid. Ze pikken het stressgevoel op en kunnen er een hoge bloeddruk van krijgen als het lang duurt.

Woede eruit gooien is ook niet de oplossing. Dan heb je jezelf niet meer in de hand en doe of zeg je dingen waar je spijt van gaat krijgen. De vraag is of de schade daarna nog te herstellen valt.

Wat wel werkt is aan iets anders denken of ook wel afleiden. Onze gedachten zijn zó bepalend in ons leven. Stuur die gedachten gewoon een andere kant op! Afleiden helpt maar ook jezelf niet als slachtoffer of achtergestelde zien. (Het heeft meestal met oude pijn te maken wat getriggerd wordt.) Leef je eens in de ander in, in plaats van alles vanuit jouw perspectief te bekijken. Probeer niet te oordelen over de ander maar bekijk eens hoe de ander zo in dit conflict verzeild is geraakt. De ander heeft waarschijnlijk net zulke nare dingen meegemaakt als jij maar misschien net weer even anders. De meest gezonde oplossing voor beiden is vergeven. Vergeef jezelf en vergeef de ander en leer van de situatie. Dat kan ook betekenen dat je mag kijken naar waar je deze boosheid eerder hebt gevoeld in je leven. Wat is daar aan oude pijn blijven liggen? Wie heeft je toen zo gekwetst? Kan je die persoon vergeven? Het werkt niet alleen bevrijdend voor de ander maar zeker ook voor jezelf.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *