Irriteer jij je vaak aan het gedrag van jullie kind of aan het gedrag van je partner of je ouders? Zeggen mensen wel vaker dat je niet zo gevoelig moet reageren? Mooi; dan ligt daar een uitdaging voor jou. Als je jouw gevoelens op een positieve manier leert uiten, blijf je in verbinding met de mensen die belangrijk voor je zijn. Gedrag waar je met een negatieve emotie op reageert heeft een signaalfunctie. Het vraagt om aandacht. Als je deze uitdaging aangaat zal je merken dat je oude pijn/ballast uit het verleden op gaat ruimen. Niet iedereen stoort zich tenslotte aan het gedrag waar jij moeite mee hebt. Dat zegt dus meer iets over jou en jouw ervaringen dan over de ander. De ander spiegelt jou onbewust en nodigt je daarmee uit om aan jezelf te gaan werken. Als je dat niet wilt zal de irritatie blijven bestaan of komt er een nieuwe “toevalligheid” op je pad met de uitnodiging of je nu wèl bereid bent om ernaar te kijken.

Bij hooggevoelige personen loopt het (aanpas)emmertje sneller over. De gevoelens kunnen er opeens heel fel of met woede uit komen, vooral bij kinderen die nog niet geleerd hebben woorden te geven aan hun emoties. Daarom is het als ouder zo belangrijk dat jij dat wel kunt. Jouw kind leert het meest van wat jij jouw kind voorleeft. Hij of zij observeert hoe jij dat doet in verschillende situaties en doet dat vervolgens na. Snap je de verbazing als hij of zij te horen krijgt dat zulk gedrag niet toegestaan is? Jij doet dat toch ook? Hoe moet het dan anders als jullie het hem of haar nog niet geleerd hebben?! Als jouw emmertje overloopt, hoe reageer jij dan? Ga je schreeuwen? Weet dan dat je kind dat ook gaat doen. Word jij stil en teruggetrokken, dan gaat jouw kind je niet vertellen wat er aan de hand is als het ergens mee zit.

Iedereen wil het liefst een harmonieus gezin toch? Waar een ieder zich geliefd, gerespecteerd, gezien en gehoord voelt. Dat kan alleen maar bereikt worden als je in verbinding blijft met elkaar. Uit verbinding gaan door te gaan schreeuwen bijvoorbeeld ervaart iedereen als kwetsend maar hooggevoelige kinderen ervaren dat nog veel intenser. Het is schadelijk voor kinderen en voelt zeer onveilig voor hen.

Als jullie kind een vurig kind is, bedenk dan dat hij of zij op dat moment alleen maar dàt gedrag kan laten zien. Dat is het beste wat hij of zij kan omdat jullie kind nog niet geleerd heeft de emoties die spelen te verwoorden. Het is geen onwil of dwarsliggerij maar een schreeuw om liefde en begrip. “Help mij pappa/mamma, ik voel van alles en ik heb het niet in de hand! “Als je als ouder ook niet geleerd hebt je gevoelens te verwoorden ( wat meestal het geval is en nee, je bent niet de enige en ook geen slechte ouder) maak dan een afspraak met mij, dan begeleid ik jullie hierbij. Samen komen we er wel uit!